Menu
Til nyhedsoversigt

’Jeg er stolt over, at det lykkedes at organisere hjælpen på så fin en måde’

- af Cancerforums redaktion
Appen ’Sammenholdet’ blev Cathrines redningsplanke, da hendes mor fik lungekræft.

Da 41- årige Cathrines mor blev syg med uhelbredelig lungekræft begyndte en svær tid som pårørende. Det gik hurtigt ned ad bakke, og pludselig skulle Cathrine have det forkromerede overblik over sin mors kræftforløb og bidrage med hjælp og støtte. Men på sidelinjen var der også et familie- og arbejdsliv, som skulle hænge sammen.

Heldigvis kendte Cathrine til Kræftens Bekæmpelses app ’Sammenholdet’, hvor man som patient eller pårørende kan slå de opgaver op, der er brug for netværkets hjælp til. 

Det tog lidt tid, før appen kom i brug, fordi det var vigtigt for Cathrine at have sin mors samtykke til hvem, der skulle inviteres ind i appen. Hendes mor skulle også blive helt klar, fortæller Cathrine.

- Jeg kan godt forstå, at det kan være en mundfuld at sluge, at der er brug for sådan en app. Men den er virkelig en fantastisk aflastning både for den syge og de pårørende, siger hun.

- I appen kunne jeg - og de andre omkring min mor - lægge opgaver op, som hun havde brug for hjælp til. Og jeg kunne se  når de andre i netværket bød sig til. Det var så dejligt konkret. ’Sammenholdet’ blev uden tvivl en redningsplanke for mig, siger Cathrine.

Det var heller ikke svært at bruge appen.

- Jeg er hverken særligt struktureret eller god til IT. Heldigvis er appen nem at bruge og hjælper til at skabe et overblik. Det er virkelig genialt, siger hun.

Stor tilfredshed
Og der er noget, der tyder på, at brugerne er glade for den. Det viser en netop gennemført brugerevaluering, som Kræftens Bekæmpelse har gennemført. 

Her svarer 90 pct. af de adspurgte, at de i høj eller nogen grad ville anbefale appen til andre. Langt over halvdelen af brugerne mener også, at appen gør det nemmere at bede om hjælp.

Pusterum til familien
Det var især i den sidste tid, appen virkelig stod sin prøve. 

Cathrine var udmattet af det snart fem måneder lange forløb med sin uhelbredeligt syge mor, og familien trængte til et pusterum og til at komme væk på en uges ferie. 

Samtidigt med dette havde moren et dybt ønske om at dø i hjemmet, og det krævede planlægning og ressourcer af de nærmeste.

Men med appens hjælp lykkedes det hele. Familien fik den tiltrængte ferie – og der blev passet godt på moren, mens de var væk.

 - Appen gjorde, at min søster og jeg kunne slå en helt vidunderlig ring om min mor til det sidste. Veninderne på skift, og opgaverne omkring min mor blev fordelt. Hun fik besøg, omsorg, pleje, mad og kærlighed. Og de fik en virkelig værdifuld tid sammen, siger Cathrine.

Ikke kun kræft
'Sammenholdet' blev lanceret i 2018 og har sidenhen undergået forskellige opdateringer. I dag bruges den primært af pårørende til en patient med kræft – men den kan bruges ved alle slags sygdomme og af alle slags pårørende.

- Vi håber at langt flere med andre sygdomme inde på livet vil have lyst til at bruge den, så hermed en stor opfordring, siger Simon Beck-Jensen.

Det bakker Cathrine op om.

- Jeg kunne godt drømme om, at endnu flere kendte til appen. Appen kan bruges, når folk får en alvorlig diagnose eller på anden måde er et sted i livet, hvor de har brug for hjælp.  Det kan fx være psykisk sygdom eller til pårørende til en ældre på plejehjem eller en familie med et for tidligt født barn.

- Jeg kan kun anbefale alle at downloade den, men forstår også godt, at man som patient kan have brug for tid til at føle sig klar til at bruge den, Og man behøver jo ikke benytte sig af alt det den kan, siger hun. 

- Når jeg tænker tilbage på forløbet, er det med stolthed og tilfredshed over, at vi lykkedes med at koordinere hjælpen på så fin en måde, slutter hun.

Download 'Sammenholdet' - gratis app til patienter og pårørende